Farmářský trh mezi čtyřmi stěnami

29.01.2014 13:02

Neprší tam. Navíc můžeme pro dobroty vyrazit i v zimě a nemusíme jako Maruška prosit o pomoc 12 měsíčků. O čem to mluvím? Ano, o farmářských obchůdcích a jejich výhodách oproti klasickým trhům. Kamenné prodejny, které nabízejí výpěstky či výrobky přímo od farmářů, se po celé republice rozrůstají jako ony pověstné houby po dešti.   

Stále více lidí je otrávených – přeneseně a vlastně i doslova – z potravin, na které běžně narazí v českých regálech a potažmo ve večerních zprávách. Z párků, ve kterých jaksi chybí maso, z polských sušenek, které jsou lehce dochuceny jedem na krysy, z hovězího, které se náhle ukáže býti koninou, z okrájených sýrů, u kterých se zázračně o pár dní změní datum spotřeby. Ale i z přísad a náhražek normami svolených a tolerovaných. Samozřejmě i v klasických prodejnách či velkých řetězcích se nacházejí kvalitní potraviny, pátrání po nich je ale poměrně náročnou disciplínou, vyžadující od nás trpělivost při studování drobných etiket a základní povědomost alespoň o těch nejškodlivějších přísadách.

Vzít to z gruntu

Není divu, že pak uondaný zákazník hledá méně vyčerpávající alternativu. Nachází ji v různých prodejnách zdravé výživy, v bioobchůdcích nebo právě ve farmářských krámcích. „S rostoucí osvětou, problémy s kvalitou potravin z velkých marketů, se okruh zákazníků požadujících odpovídající kvalitu rozšiřuje. Velmi mne těší, že jsme se s naší myšlenkou trefili zákazníkům do noty. Díky tomu můžeme otevírat nové obchody a rozšiřovat okruh dodavatelů,“ pochvaluje si Jiří Málek, spolumajitel v současné době největší sítě farmářských prodejen Náš grunt. První prodejna této sítě z roku 2010 už teď má celkem 26 sourozenců ve větších městech po celé republice a v očekávání jsou další.  

Sortiment farmářských prodejen bývá košatý. Kromě trvanlivých potravin, vína, marmelád, medu, čajů či koření, nabízejí čerstvou sezónní zeleninu a ovoce z českých zdrojů, (přes zimu je tedy nabídka v tomto ohledu samozřejmě omezená), ovocné šťávy, maso, uzeniny, mléko, jogurty, sýry a další mléčné výrobky, vajíčka, pečivo, někdy i lákavé domácí bábovky či koláčky anebo třeba regionální speciality. Zdaleka ne všechny výrobky jsou v bio kvalitě, rozhodně ale všichni slibují, že u nich natrefíte jen na nefalšované potraviny, nenadopované zbytečnými náhražkami a umělými vylepšovadly. Dodané jsou vesměs od malých či středních farmářů a výrobců, které si navíc prodejci podle svých slov pečlivě vybírají. A zákazníci na takové informace slyší.

Když mají farmáři sklizeno

„Fungujeme více než dva roky a celou dobu počet zákazníků roste a roste i jejich informovanost a zájem o původ a složení potravin. Nakupují u nás maminky s dětmi, důchodci, manažeři... Jediným jejich společným znakem je to, že je zajímá, co jedí - z čeho to je, odkud to pochází a jak to chutná,“ vypočítává David Kukla, zakladatel druhé nejrozšířenější sítě farmářských prodejen Sklizeno. Ta má aktuálně celkem 10 prodejen, po Praze, Brně a v Olomouci a velké plány do budoucna.

Nováčkem mezi farmářskými krámky je Česká stodola. Vloni otevřela dva. „Fungujeme jako rodinný podnik a já jsem na to velice hrdý. Do všeho dáváme srdce a já doufám, že je to na nás a našich prodejnách znát,“ říká spolumajitel Jakub Zvěřina. Ani ten si na nezájem nestěžuje. „Přibývá lidí, kteří hledají kvalitní potraviny a jsou ochotni si za ně připlatit.“  

Němcovi raději na kolečkách

Samostatnou kategorií v oboru farmářského prodeje je rodinná farma Němcova. I ona má v hlavním městě dvě svoje kamenné prodejny. Němcovi jsou ale především farmáři a tak možná jejich obchůdky působí o něco méně útulným a zaplněným dojmem než výše zmíněná konkurence, (která je ovšem zároveň odběratelem jejich produktů.) František Němec sám přiznává, že na samotný prodej vlastní produkce už moc energie a času nezbývá, jednu původně ze tří pražských prodejen už raději zavřeli.

„Dokážeme vyrobit potraviny nezaměnitelné chuti, víme jak vést farmu, ale na poli maloobchodu se nám tolik nedaří. Jde o to, že máme malý sortiment na to, abychom vydělali na nájem, energie. Pokud se nestane zázrak, budeme nuceni z ekonomických důvodů zavřít další kamennou maloobchodní prodejnu a věřit, že se naši zákazníci naučí chodit jen do jedné a pochopí tuto změnu.“ Němcovi prodávají samozřejmě hlavně „ze svého“, nabízejí sýry, jogurty, tvaroh z vlastní minimlékárny nebo svoji produkci salámů, klobás či paštik. Sortiment obchodu ale doplňují i zbožím od spřátelených farmářů, takže i tady je nabídka kompletní.

Navíc Němcovi svůj řetězec prodejen mají prodloužený o dalších pět článků, ovšem ty už jsou na kolečkách. Pojízdné prodejny obrážejí i menší města a vesnice. „Do budoucna se zaměříme na to, co si dokážeme pohlídat a distribuovat sami z farmy, to znamená především posílení pojízdných prodejen,“ dodává František Němec.   

Po Česku existuje samozřejmě i celá řada jednotlivých prodejen obdobného typu. Poznáte je snadno podle výmluvných názvů, jako třeba: Ze statku, Stoh, U sedláků, Farmama, Chuť farmy či Zdravíček. Anebo se jmenují ještě jednoznačněji, prostě Farmářský obchod, Selský obchod či Farmářská prodejna.

Nikdo na pranýři

Navštívila jsem prodejnu Našeho gruntu, Sklizeno, Českou stodolu i prodejnu rodiny Němcovy. V žádné jsem neodolala některé z lákavých dobrot, tu chlebík, tu paštika, tu koláček, tu šťavnatá jablíčka. Každá měla něco do sebe a v každé bych hnidopišsky vyšťourala i nějaký škraloupek. Nejvíc jsem postrádala více informací o složení na štítcích u masných výrobků za pultem. Nezbývá, než vyzvídat u prodavače nebo prostě spoléhat na kvalitu. 

Z farmářských trhů se občas doslechneme o nějakých těch prohřešcích, na farmářské prodejny jako takové se ale potravinářští inspektoři speciálně nezaměřují. „Přístup Státní zemědělské a potravinářské inspekce k prodejnám nabízejícím sortiment podobný sortimentu farmářských trhů není odlišný od kontroly ostatních maloobchodních prodejen potravin. Odlišnost sortimentu sama o sobě není důvodem k vyšší nebo nižší intenzitě kontrol. Ročně provedeme přes 36 000 kontrol,“ vysvětluje pro Pravý domácí časopis mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. A dodává, že inspekcí objevené nekvalitní a závadné potraviny jsou vystaveny očím veřejnosti na webu www.potravinynapranyri.cz, včetně místa prodeje. Žádný z farmářských obchodů uvedených v článku na seznamu hříšníků dosud není.

Budoucnost farmářských prodejen se zdá být spíše růžová, Náš grunt i Sklizeno plánují otvírat nové, zrodit se letos mají dokonce i první farmářské supermarkety. A některé krámky s farmářským zbožím se chystají nastěhovat i do obchodních center. Věřme, že i tam si udrží své dobré mravy a těmi špatnými se nenakazí.

 

Autorka: Markéta Čepická Daňhelová